Pražská burza kvůli zhoršení nálady na hlavních trzích klesla

03.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Pražská burza dnes neudržela dopolední růst a kvůli zhoršení nálady na hlavních finančních trzích v závěru obchodování oslabila. Hlavní index PX končil proti pátku níže o 0,30 procenta na 994,33 bodu, zejména kvůli poklesu akcií bank a telekomunikačního operátora Telefónica. Nejvýrazněji naopak posílily cenné papíry developera Orco a dařilo se také akciím elektrárenské společnosti ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.

"Investory potěšily čerstvé údaje z čínského průmyslu a trhy reagovaly pozitivně i na zprávu, že Řecko odkoupí své státní dluhopisy až za deset miliard eur. Optimismus ale zchladil v 16:00 SEČ zveřejněný ISM index průmyslové aktivity," uvedl Josef Němý z Komerční banky. Měření organizace ISM ukázalo, že aktivita ve zpracovatelském průmyslu v USA se v listopadu nečekaně snížila na nejnižší hodnotu za tři roky.

Pražská burza i přes dopolední technické problémy po většinu dne rostla a index PX několikrát překonal úroveň 1000 bodů, nakonec ale nad touto psychologickou hranicí opět nedokázal zavřít. To se podle Němého naposledy povedlo letos v březnu.

Akcie Komerční banky uzavřely se ztrátou 1,60 procenta na 3809 korun a akcie Erste Group Bank oslabily o 0,28 procenta na 568,40 Kč. Nejvíce dnes klesly akcie Telefóniky, a to o 1,85 procenta na 339,60 koruny. Podle Němého jsou tak nejlevnější od října 2008.

Největší přírůstek dnes naopak vykázaly akcie Orka, připsaly si 4,36 procenta na 71,80 koruny. Dařilo se také společnosti ČEZ, jejíž akcie stouply o 1,09 procenta na 652 korun.

Burze se dnes, stejně jako při páteční premiéře systému Xetra, nevyhnuly technické problémy. Dopoledne byl proto celý systém téměř na dvě hodiny zastaven. Obchodování se podařilo obnovit kolem poledne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK