Prodej aut v USA rostl v listopadu nejrychleji za pět let

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 4. prosince (ČTK) - Prodej aut ve Spojených státech se v listopadu zvýšil o 15 procent na 1,14 milionu vozů. Růst byl nejrychlejší od ledna 2008 a počet prodaných aut byl pro tento měsíc nejvyšší od roku 2007. K vysokému růstu přispěl i hurikán Sandy. Vyplývá to z údajů, které v noci na dnešek zveřejnila společnost Autodata.

Listopad se obvykle řadí mezi nejslabší měsíce v roce kvůli chladnému počasí a období předvánočních nákupů. Vysoký růst zaznamenaly v listopadu automobilky Toyota, Volkswagen a Chrysler. Naopak se slabým růstem se potýkal General Motors.

Analytici čekali zvýšení prodeje jen o 11 až 13 procent. V celoročním přepočtu se prodalo 15,54 milionu aut. To je mnohem více než 14,3 milionu za prvních deset měsíců letošního roku a nejvíce od února 2008.

K růstu prodeje přispívá zvýšení důvěry Američanů v ekonomiku, která je hlavním pohonem prodeje aut. Ceny domů se zvyšují, roste počet nových pracovních míst a půjčky na nákup aut jsou dostupné. Lidé se cítí dobře a navíc potřebují nahradit stárnoucí auta, či auta, která poškodil hurikán Sandy. Ten na konci října řádil na východním pobřeží. Podle analytiků hurikán zvýšil prodej aut o 20.000 až 30.000 vozů a pozitivní vliv bude mít i v dalších měsících, protože lidé budou potřebovat koupit nová auta za ty, která jim hurikán zničil. GM odhaduje, že bude potřeba nahradit 50.000 až 100.000 aut.

Automobilky však rovněž varují, že další prodej by mohla podkopat nejistota spojená s blížícím se tzv. fiskálním útesem. Od prvního ledna má začít v USA platit automatické zvýšení daní a výdajové škrty, které by mohly podle některých analytiků stáhnout americkou ekonomiku zpět do recese. Zákonodárci a vláda stále nejsou schopni se dohodnout se na změnách.

Analytici odhadují, že by se za celý rok mohlo prodat 14,4 milionu vozů, což by byl nejvyšší prodej od roku 2007, kdy se prodalo 16,1 milionu vozů. V době recese v roce 2009 prodej činil pouze 10,4 milionu vozů. Naopak v době vrcholu v roce 2005 se prodalo kolem 17 milionu vozů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK