Japonské akcie po statistice z USA klesly, jen posílil

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. prosince (ČTK) - Japonské akcie oslabily a stáhly se z nejvyšší hodnoty za sedm měsíců, na které uzavřely v pondělí. Za propad mohla zpráva o poklesu aktivity ve zpracovatelském sektoru USA, která vyvolala vybírání zisků u vývozců. akcie vývozců naopak v poslední době díky slabšímu jenu prudce rostly. Index Nikkei oslabil o 0,3 procenta na 9432,46 bodu.

Navzdory poklesu však většina analytiků zůstává optimistická a věří, že akcie po volbách znovu porostou. Parlamentní volby v Japonsku se uskuteční 16. prosince. Od počátku letošního roku Nikkei stoupl o 11,6 procenta.

Z vývozců dnes ztrácely hlavně firmy Canon, Nikon, Nissan Motor a TDK. Naopak společnost Sharp kvůli spekulacím o společném podniku s americkým výrobcem Qualcomm posílila o 1,2 procenta. Akcie potravinářských firem zpevnily o 0,6 procenta a mobilní operátor Softbank o 0,5 procenta.

Japonský jen v poslední době výrazně klesá kvůli slovům šéfa hlavní opoziční strany, který má největší šance stát se novým japonským premiérem. Šinzó Abe chce po japonské centrální bance, aby dále uvolnila měnovou politiku a stanovila inflační cíl na dvou procentech.

Pondělní statistika z USA ukázala, že aktivita ve zpracovatelském průmyslu podle průzkumu agentury ISM v listopadu nečekaně klesla a byla nejníže za více než tři roky. Firmy mají obavy z blížícího se tzv. fiskálního útesu v USA. Pokud se americkým zákonodárcům nepodaří do konce roku dohodnou na změně, začne od 1. ledna v USA platit automatické zvýšení daní a výdajové škrty, které podle některých analytiků mohou stáhnout ekonomiku do recese.

Japonský jen dnes v Asii rostl vůči dolaru i jenu. Dolar stáhla dolů zpráva ze zpracovatelského sektoru USA. U eura investoři vybírali zisky po jeho silném růstu vůči dolaru i jenu v předchozím dni způsobeném pozitivními zprávy z Řecka a Španělska.

Jen v Asii stoupl vůči dolaru o 0,2 procenta na 82,07 JPY a k euru rovněž o 0,2 procenta na 107,16 JPY. Kurz dolaru k euru se téměř nezměnil, činil 1,3058 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK