Ministr financí ve středu představí nabídky k privatizaci ČSA

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek vládě na středečním zasedání představí nabídky světových dopravců, kteří projevili zájem o privatizaci Českých aerolinií. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Český Aeroholding, který je mateřskou společností ČSA, začátkem listopadu rozeslal výzvu padesátce největších leteckých společností, aby se do konce měsíce vyjádřily, zda se budou o českého národního dopravce ucházet.

"Informace, které vládě ministr Kalousek předá, se budou týkat jen případného zájmu o privatizaci," podotkl Jakob. Podrobnosti k nabídce, například jak velký balík akcií bude chtít případný zájemce o ČSA koupit a za jakou cenu, nebyly obsahem první fáze hledání strategického partnera pro ČSA, dodala mluvčí aeroholdingu Michaela Lagronová.

K prodeji stát nabízí až 96 procent akcií aerolinií, které aeroholding vlastní. To ale platí pouze pro evropské dopravce. Ostatní aerolinky mohou koupit pouze necelou polovinu akcií, aby bylo zaručeno, že ČSA zůstanou národním dopravcem.

Pokud se ukáže, že některý z padesáti dopravců zájem o privatizaci ČSA potvrdil, zahájí podle Jakoba aeroholding klasické výběrové řízení. Podmínky, za kterých by chtěl zájemce jakkoliv velký podíl v ČSA odkoupit, se budou podle Lagronové posuzovat i v případě, že by se o národní aerolinky přihlásil jediný zájemce. Dosud se v médiích spekulovalo o zájmu společností Korean Air, Air France, Turkish Airlines a Etihad Airways z Abú Zabí

Vláda se ČSA snažila prodat už v lednu 2009. Ve druhém kole výběrového řízení zůstalo pouze konsorcium Unimex a Travel Servis, které za aerolinie nabídlo miliardu korun s podmínkou, že vlastní jmění ČSA bude alespoň na nule; v pololetí ale bylo v minusu přes 700 milionů korun. Původně se očekával výnos z privatizace ČSA v rozmezí tří až pěti miliard korun. Vláda posléze rozhodla, že ČSA konsorciu neprodá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK