Počet nezaměstnaných ve Španělsku dosáhl rekordních 4,9 milionu

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 4. prosince (ČTK) - Počet nezaměstnaných ve Španělsku v listopadu stoupl o více než 74.000 na rekordních 4,9 milionu lidí. Oznámilo to dnes podle agentury AP španělské ministerstvo práce.

Měsíční údaje ministerstva nezahrnují míru nezaměstnanosti. Ta se podle dřívější zprávy statistického úřadu ve třetím čtvrtletí vyšplhala na rekordních 25 procent z 24,6 procenta v předchozích třech měsících.

Španělský trh práce se potýká s negativními důsledky hospodářské recese. K růstu nezaměstnanosti přispívají rovněž reformy trhu práce, které zaměstnavatelům usnadnily propouštění pracovníků.

V příštím roce by se míra nezaměstnanosti ve Španělsku podle analytiků mohla ještě zvýšit poté, co vstoupí v platnost další vládní úsporná opatření.

Španělský hrubý domácí produkt se v letošním třetím čtvrtletí snížil o 0,3 procenta. Zaznamenal tak již pátý mezičtvrtletní pokles za sebou. V celém letošním roce počítá vláda s poklesem o 1,5 procenta. Španělsko se nachází již v druhé hospodářské recesi za poslední tři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK