Ceny ropy klesly kvůli obavám o ekonomiku

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. prosince (ČTK) - Ceny ropy dnes klesly kvůli obavám investorů ohledně vývoje světové ekonomiky. K těm přispívají zejména vleklá jednání o rozpočtových problémech ve Spojených státech.

Severomořská ropa Brent zlevnila o více než dolar na 109,79 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snížila o 90 centů na 88,19 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Pozornost investorů se nadále soustředí na jednání amerických politiků ohledně řešení takzvaného fiskálního útesu. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku, které by mohly ekonomiku Spojených států uvrhnout do recese.

"Obavy ohledně fiskálního útesu pravděpodobně budou ještě několik týdnů pokračovat," uvedli analytici ze společnosti Bank of America Merrill Lynch. Pokles cen ropy by však podle analytiků mělo brzdit přetrvávají napětí na Blízkém východě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 109,79 110,92 New York - Nymex WTI leden 88,19 89,09

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK