E.ON kupuje 50procentní podíl v turecké EnerjiSA

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 4. prosince (ČTK) - Německá energetická společnost E.ON se rozhodla koupit poloviční podíl v turecké elektrárenské společnosti EnerjiSA. E.ON už v Turecku působí a nákupem dalšího majetku si chce upevnit pozici na trhu, který považuje za perspektivní. Uvedla to dnes agentura AP.

E.ON zároveň uvedl, že s rakouskou společností Verbund se dohodl na výměně podílů v několika vodních elektrárnách na jihu Německa. Kontrakt je v objemu asi 1,5 miliardy eur (zhruba 37,9 miliardy Kč) a E.ON své podíly nabízí výměnou za podíl v tureckém podniku.

Dohoda mezi Verbundem a E.ON by měla být dokončena začátkem příštího roku. Záměrem německého podniku je do roku 2020 zvýšit kapacitu k výrobě elektřiny v EnerjiSA na zhruba 8000 megawattů, což by byl proti současnému stavu více než dvojnásobek.

E.ON je největším distributorem energií v Německu. Firmu ale nepříznivě zasáhlo rozhodnutí kancléřky Angely Merkelové do roku 2022 opustit výrobu elektřiny v jaderných elektrárnách. E.ON se proto zaměřuje na mladé trhy, kde vidí podmínky k výraznějšímu růstu. Poptávka v západní Evropě totiž stagnuje.

Zbývající podíl v EnerjiSA drží turecký koncern Sabanci Holding. Ten se angažuje ve více odvětvích.

E.ON působí také v České republice, v jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje elektřinou 1,2 milionu zákazníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK