Akcie v USA v obavách z hospodářské recese klesají

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, brzy jej ale smazaly a jejich hodnota začala ztrácet. Na trhu stále panuje nervozita kvůli takzvanému fiskálnímu útesu. Tedy riziku, který pro americkou ekonomiku představuje kombinace zvyšování daní a snižování výdajů v případě, že se republikáni a demokraté neshodnou na způsobu, jak snižovat rozpočtový deficit.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) Dow Jonesův index odepisoval 0,1 procenta na 12.958 bodů, zatímco širší index S&P 500 byl slabší o 0,3 procenta na 1405 bodech. Největší ztrátu měl ale index Nasdaq Composite, který odepsal 0,6 procenta na 2984 bodů.

Američtí republikáni v Kongresu navrhli výrazné výdajové škrty, příliš ale nedbali požadavku prezidenta Baracka Obamy, aby se nejbohatším Američanům zvýšily daně. Bílý dům proto návrh smetl ze stolu. Minulý týden se přitom chvíli zdálo, že obě strany by se mohly dohodnout. Investoři ale přesto věří, že politici do konce roku najdou řešení.

"Podpora (trhu) se opírá o přesvědčení, že Washington dojde k nějaké dohodě, než z toho fiskálního útesu spadneme," poznamenal šéf společnosti Lazard Capital Markets Art Hogan. Analytici tvrdí, že kvůli tzv. fiskálnímu útesu by americká ekonomika mohla přijít o 600 až 800 miliard dolarů, což je dost na to, aby znovu spadla do recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK