Repsol žaluje v USA Chevron kvůli dohodě o spolupráci s YPF

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. prosince (ČTK) - Španělská ropná firma Repsol podala u amerického soudu žalobu, kterou chce zablokovat spolupráci americké firmy Chevron s argentinskou YPF. Repsol tak pokračuje v boji s Argentinou, která se letos v dubnu rozhodla znárodnit jeho většinový podíl v YPF. Na počátku tohoto týdne zahájila španělská firma kvůli tomu s Argentinou mezinárodní arbitráž.

Argentinská vláda letos v dubnu rozhodla vyvlastnit Repsolu jeho 51 z celkem 57 procent akcií YPF, která je největší ropnou firmou v zemi. Argentina obvinila Repsol, že dostatečně neinvestoval do produkce YPF a země tak musela dovážet více ropy a plynu, než by jinak musela. Ten to však popírá.

"Snaha Chevronu vydělat na vyvlastnění velkého podílu Repsolu v YPF Argentinou je v příkrém rozporu se snahami dalších velkých hráčů v ropném a plynárenském průmyslu," uvádí se v žalobě. Repsol se odvolává hlavně na nesouhlasné komentáře generálního ředitele francouzského Totalu.

Chevron v září podepsal předběžnou smlouvu o spolupráci s argentinským koncernem YPF. Firmy uvažují o společném rozvoji rozsáhlého argentinského naleziště Vaca Muerta, kde by měly být vysoké zásoby ropy a zemního plynu vázané v břidličných formacích. Původně jednání o možné spolupráci při těžbě z naleziště s Chevronem zahájil Repsol, než však mohl jednání dokončit, Argentina mu jeho podíl znárodnila. Chevron však pokračoval dál v jednání i bez Repsolu.

Již minulý měsíc španělský soud rozhodl, že bude zvažovat žalobu Repsolu vůči Chevronu. Mluvčí Chevronu se zatím odmítl k žalobě v USA vyjádřit, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK