Tesco zváží další podnikání v USA, kde se potýká se ztrátou

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. prosince (ČTK) - Britská maloobchodní skupina Tesco přezkoumá své ztrátové operace ve Spojených státech, kde provozuje řetězec menších obchodů Fresh & Easy. Výsledkem by mohl být i prodej nebo uzavření obchodů. Výsledky svého strategického zhodnocení plánuje Tesco zveřejnit spolu s celoročními výsledky hospodaření příští rok v dubnu.

Tesco potvrdilo, že ve hře jsou všechny možnosti. Asistovat při hodnocení divize bude Tesku společnost Greenhill. Firma dodala, že jí již oslovilo několik stran, které mají zájem koupit část nebo celý řetězec nebo vytvořit partnerství.

Řetězec Fresh & Easy má kolem 200 obchodů a od otevření prvního obchodu v roce 2007 spolykal již téměř jednu miliardu liber (31 miliard Kč). Operace však stále zůstávají ztrátové, což se nelíbí investorům a analytikům. Za první pololetí ztráta amerických operací činila 74 milionů liber.

Tesco dnes současně oznámilo, že růst jeho očištěných tržeb ve fiskálním třetím čtvrtletí zpomalil na 1,8 procenta z 6,9 procenta v druhém čtvrtletí. K problémům v USA se připojily obtížné podmínky v Británii a střední Evropě, které částečně vyrovnal silnější výkon v Asii. V Británii tržby v obchodech otevřených nejméně rok a bez zahrnutí prodeje pohonných hmot a daně z přidané hodnoty za tři měsíce do 24. listopadu klesly o 0,6 procenta.

Problémy však nemá Tesco jen doma a v USA. V Jižní Koreji, která je největším zahraničním trhem, se očištěné tržby snížily o 5,1 procenta. Může za to nový zákon, který umožnil místním samosprávám zkrátit otevírací dobu obchodů. Ve východní Evropě pak vlivem problémů v eurozóně tržby klesly o 3,6 procenta.

Tesco je podle tržeb třetí největší maloobchodní společností na světě za firmami Wal-Mart a Carrefour. Zhruba dvě třetiny tržeb a tři čtvrtiny zisku firmy pocházejí z Británie. Letos v lednu však firma šokovala investory, když zveřejnila první varování před dalším vývojem zisku za více než 20 let, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK