HSBC prodá podíl v čínské pojišťovně za 9,4 miliardy USD

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 5. prosince (ČTK) - Britská banka HSBC prodá svůj podíl 15,6 procenta v čínské pojišťovně Ping An Insurace za 9,4 miliardy USD (181 miliard Kč) thajskému konglomerátu CP Group. Transakce je součástí tříletého plánu HSBC na zlepšení ziskovosti, v rámci kterého se rozhodla i prodat nebo zavřít aktivit, které nepovažuje za hlavní nebo mají slabý výkon.

Pro CP Group, kterou vlastní nejbohatší muž v Thajsku Tanin Čiravanont, je akvizice velkou expanzí do finančních služeb. Firma je aktivní v široké škále oblastí, včetně zemědělství, potravinářství, výroby motocyklů a realitách. V Číně má dlouhou historii a byla první nadnárodní firmou, která v roce 1979 investovala do čínského zemědělství. Provozuje také řetězec supermarketů Lotus v Šanghaji a dnes rovněž oznámila, že bude vyrábět auta v Thajsku ve spolupráci s největší čínskou automobilkou SAIC Motor.

HSBC uvedla, že prodej se uskuteční ve fázích. Zhruba pětinu podílu získá thajský kupec 7. prosince. Zbývající akcie až po schválení transakce čínským úřadem pro regulaci pojišťovacího trhu.

Ping An vznikla v roce 1988. Postupně se rozrostla do jedné z největších pojišťoven na světě se 74 miliony klienty, více než 175.000 zaměstnanci a zhruba 500.000 agenty. HSBC za získání akcií v pojišťovně v letech 2002 až 2005 utratila 1,7 miliardy USD.

Dohoda o prodeji podílu je letos druhou největší akvizicí v Asii. Největší je plánované převzetí kanadské firmy Nexen čínskou ropnou společnosti CNOOC za 15,1 miliardy USD.

HSBC podle agentury Reuters již prodala majetek za zhruba 6,7 miliardy USD. Mimo jiné to byly aktivity v oblasti neživotního pojištění či bankovní pobočky v místech jako Thajsko a USA. Analytici očekávají, že HSBC by mohla prodat také podíl v Bank of Communications, která je pátou největší v Číně. V té vlastní 19,9 procenta, jejichž hodnota se pohybuje kolem 79 miliard hongkongských dolarů (196 miliard Kč). HSBC vlastní i osm procent v Bank of Shanghai a 62 procent v hongkongské Hang Seng Bank.

Akvizice thajských firem v zahraničí letos výrazně rostou. Pomáhá k tomu i silný domácí akciový trh, který od počátku roku stoupl o téměř 30 procent. Od počátku letošního roku ohlášené fúze a akvizice thajských firem dosáhly rekordních 18,7 miliardy USD, což je podle agentury Reuters více než za roky 2010 a 2011 dohromady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK