Bloomberg: Část klientů miliardáře Paulsona má opět ztráty

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. prosince (ČTK) - Část klientů amerického miliardáře Johna Paulsona má v letošním roce opět ztrátu. Paulson ji přičítá hlavně sázkám na to, že se zhorší dluhová krize v eurozóny, což se zatím nesplnilo. Naopak se zdá, že situace se stabilizovala. Paulson o výkonnosti svých hedgeových fondů informoval klienty na soukromé výroční schůzce, které se zúčastnil také zdroj agentury Bloomberg.

Paulson v hedgeových fondech spravuje aktiva v objemu zhruba 20 miliard dolarů (skoro 386 miliard Kč). Sázky na zhoršení situace v eurozóně prý začal postupně rušit od července, kdy prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi prohlásil, že udělá cokoliv, aby ECB zabránila rozpadu eurozóny.

Paulson v únoru investorům sdělil, že eurozóna má podle jeho názoru "strukturální vady" a nakonec se rozpadne. V dubnu pak oznámil, že začíná spekulovat proti evropským státním dluhopisům, a to přes nákupy takzvaných úvěrových swapů (CDS). To jsou de facto pojistky proti platební neschopnosti vlád.

Ztráty se týkají hedgeového fondu Advantage Plus, který se snaží vydělávat na různých podnikových událostech. Například na převzetích anebo bankrotech. Využívá k tomu i pákového efektu, aby zisky násobil. To znamená, že si bere i úvěry. Pokud se ale investice nevyvíjí podle záměru, násobí se i ztráty.

Fond Advantage Plus má jen za říjen ztrátu asi tři procenta a za prvních deset měsíců letošního roku už se jeho hodnota snížila asi o 17 procent. V tomto hedgeovém fondu jsou investice za zhruba šest miliard dolarů. Daří se naopak fondu Credit Opportunities, jehož hodnota se v říjnu zvýšila asi o 3,8 procenta a od začátku roku zhruba o šest procent.

Paulson se stal miliardářem v roce 2007, kdy spekuloval proti hypotékám podřadné kvality. Záhy se ukázalo, že tyto hypotéky jsou zdrojem řady problémů, s nimiž se potýkají americké i globální banky. Následná finanční krize, kterou podřadné hypotéky v USA odstartovaly, mnohonásobně zvýšila hodnotu Paulsonových investic. Paulson teď tvrdí, že jedním ze světlejších míst v americké ekonomice je realitní trh, který se zotavuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK