CPI kapitálově vstoupí do maďarské realitní skupiny Ablon

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Realitní skupina Czech Property Investments (CPI) podnikatele Radovana Vítka kapitálově vstoupí do maďarské realitní skupiny Ablon. Firmy se dohodly na budoucím úpisu minimálně 30 procent akcií. CPI ale nevylučuje, že získá ještě větší podíl a společnost zcela převezme. CPI o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

CPI plánuje ozdravení celé skupiny Ablon a připravuje se na jednání s bankovními domy, které maďarského developera financují. "Mým cílem je přinést do skupiny Ablon nový kapitál a aktivně se podílet na její restrukturalizaci. Do budoucna se nabízí také varianta, že skupiny CPI, Orco a Ablon budou spolupracovat na akvizicích, developmentu a správě nemovitostí," uvedl Vítek.

Ablon Group Limited působí kromě Maďarska také v Česku, Rumunsku a Polsku. Akcie společnosti Ablon Group jsou od roku 2007 kótované na Londýnské burze cenných papírů.

CPI patří k největším realitním investorům v Česku. Vlastní zhruba 12.700 nájemních bytů, a je tak po společnosti RPG Byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v zemi. CPI dále kontroluje a spravuje stovky tisíc metrů čtverečních obchodních ploch, kolem 230.000 čtverečních metrů kanceláří, 18 hotelů a 148.800 metrů čtverečních ploch určených pro lehký průmysl a skladování. Loni CPI koupila poloviční podíl v projektu pražského kancelářského a obchodního centra Copa Centrum a po jeho dokončení odkoupí na základě předkupního práva druhou poloivnu.

Celková aktiva CPI činila v závěru června 59 miliard korun. Společnost loni zvýšila meziročně čistý zisk o 2,4 procenta na 1,143 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK