Kvůli slabé ekonomice začne britský dluh klesat o rok později

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. prosince (ČTK) - Státní dluh Británie začne klesat o jeden rok později, než vláda původně plánovala. Bude to důsledek pomalejšího růstu ekonomiky, řekl britský ministr financí George Osborne v dnešním pololetním vystoupení k výhledu ekonomiky a státního rozpočtu v dolní sněmovně parlamentu.

Britská ekonomika sice podle Osborna začala oživovat, v příštím roce ale hrubý domácí produkt (HDP) poroste jen o 1,2 procenta namísto dvouprocentního tempa, které ministr předpovídal v březnu. Státní dluh kvůli tomu začne klesat až ve fiskálním roce 2016/2017 namísto původně plánovaného roku 2015/16, uvedl ministr.

"Stručně řečeno, horší ekonomická situace bude znamenat, že i když rozpočtový deficit bude klesat, potrvá čtyři roky namísto tří, než dostaneme dluh na sestupnou dráhu," řekl Osborne podle agentury Reuters.

Osborne chce pojistit splnění nového cíle dalším snižováním vládních výdajů, které rozšíří jejich výrazné přiškrcování v minulých letech. Příští fiskální rok od dubna 2013 se mají výdaje snížit o jedno procento a v dalším roce o dvě procenta. Díky omezování výdajů snížila vláda roční deficit za dva roky o čtvrtinu na letošních 7,7 procenta HDP, uvedl Osborne.

Úřad pro rozpočtovou odpovědnost (OBR), o jehož předpovědi se vláda opírá, v nové prognóze předpokládá, že ekonomika v letošním posledním čtvrtletí po výrazném oživení v letním čtvrtletí opět klesne. Tempo růstu se z 1,2 procenta v roce 2013 bude postupně zrychlovat na dvě procenta v roce 2014 a až na 2,8 procenta v roce 2017.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK