Americké akcie smazaly ztráty způsobené propadem Applu

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. prosince (ČTK) - Americké akciové trhy začaly dnes poklesem pod tlakem výrazného propadu akcií společnosti Apple, který výrazně dopadl na technologický trh Nasdaq. Později se ale nálada zlepšila a díky růstu akcií jiných velkých firem v čele s Citigroup hlavní indexy newyorské burzy přešly do kladných čísel. Investoři nadále sledují politická jednání o americkém rozpočtu a do větších transakcí se nepouštějí.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index stoupl o 0,8 procenta na zhruba 13.051 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,3 procenta na 1412 bodů. Ukazatel Nasdaq Composite Index naopak klesl o 0,8 procenta na 2973 bodů.

Akcie Applu klesly o více než čtyři procenta na 546,70 USD a k propadu indexu Nasdaq přispěly asi dvěma třetinami. Analytici odkazují zejména na zprávu konzultační firmy IDC, podle níž Apple ztrácí podíl na trhu tabletů. Akcie Applu sice letos stále získávají 36 procent, proti svému maximu 705,07 USD ze 21. září jsou ale o 22 procent nižší.

Indexy newyorské burzy vytáhl ze ztrát zejména růst akcií Citigroup o pět procent v reakci na plán zrušení 11.000 pracovních míst. K oživení přispěl i vzestup "blue-chips" jako Caterpillar a The Travelers.

Trh sleduje jednání o rozpočtu poté, co prezident Barack Obama podmínil dohodu zvýšením daňových sazeb pro bohaté, které republikáni odmítají a místo toho navrhují jiné cesty ke zvýšení vládních daňových příjmů vlády. Republikáni dnes sdělili, že jednání jsou ve slepé uličce, a vyzvali Obamu k osobnímu zapojení do jednání. Bez dohody na rozpočtových krocích hrozí na počátku roku "fiskální útes", souběh automatických výdajových škrtů a vyšších daní, který může ohrozit ekonomický růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK