Irská vláda plánuje další úsporná opatření

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 5. prosince (ČTK) - Irská vláda v rámci rozpočtu pro příští rok plánuje balík opatření zahrnující zvýšení daní a snížení výdajů v celkovém objemu 3,5 miliardy eur (88 miliard korun). Oznámil to dnes irský ministr financí Michael Noonan. Irsko tak pokračuje v úsporných opatřeních, kterými se snaží dostat pod kontrolu vysoký rozpočtový deficit.

V příštím roce by měl podle Noonana schodek klesnout na 7,5 procenta hrubého domácího produktu z letošních 8,2 procenta. Do roku 2015 by se měl snížit na 2,9 procenta HDP. "Jsou tu jasné známky toho, že země se dostává z nejhorší krize a že úsilí irského lidu vede navzdory strádání k úspěchu," prohlásil Noonan.

Irsko se v listopadu 2010 dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na záchranném úvěru v celkové hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,1 bilionu Kč). V rámci snahy o splnění podmínek pomoci přikročilo ke zvyšování daní a snižování rozpočtových výdajů, což má negativní dopad na ekonomiku. "Irsko má stále nejvyšší rozpočtový deficit v eurozóně a čeká ho mnoho práce," upozornil analytik Dermot O'Leary ze společnosti Goodbody Stockbrokers.

Hrubý domácí produkt Irska zůstal v letošním druhém čtvrtletí beze změny po propadu o 0,7 procenta v předchozích třech měsících. Irsko se tak těsně vyhnulo recesi, která je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK