Německo se stane přímým akcionářem skupiny EADS

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 5. prosince (ČTK) - Hlavní akcionáři největší evropské skupiny letecké techniky EADS se dnes dohodli na změně její vlastnické struktury. Německo se v rámci nové struktury poprvé stane přímým akcionářem skupiny a stejně jako Francie bude mít 12 procent akcií. Španělsko bude v EADS vlastnit čtyři procenta, uvedla dnes společnost, která je výrobcem zbrojní techniky a vlastníkem evropského výrobce letadel Airbus.

Dohoda znamená největší změnu od založení skupiny před více než 12 lety, uvedl generální ředitel EADS Thomas Enders. "Záměrem dohody je normalizovat a zjednodušit vlastnickou správu EADS a zároveň zajistit takovou akcionářskou strukturu, která umožní Francii. Německo a Španělsko chránit své legitimní strategické zájmy," uvedla společnost podle agentury Reuters.

Změna struktury přichází krátce poté, co EADS v říjnu zrušila plán fúze s britskou zbrojovkou BAE Systems. Jednání o vytvoření největší zbrojní a letecké společnosti světa zkrachovala právě na problémech akcionářské struktury. Britové odmítali, aby na nové skupině měly výraznější podíl státy, jak to požadovala Paříž a po ní i Berlín.

Státní podíl ve skupině se sice zvýší, bude to ale v rámci dosavadní jádrové akcionářské skupiny, která měla na skupině 30 procent. Navíc pravomoci vlád zasahovat do chodu EADS se omezí. Své podíly ve skupině sníží průmyslové společnosti Daimer a Lagardere, které dosud zajišťovaly zájmy Paříže a Berlína v EADS.

Francouzský stát držel doposud společně s Lagardere v EADS 25 procent. Německo mělo v EADS podíl 22,5 procenta přes Daimler a španělský stát ovládal přímo 5,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK