Míra nezaměstnanosti ve Francii stoupla na třináctileté maximum

06.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Míra nezaměstnanosti ve Francii ve třetím čtvrtletí stoupla na 10,3 procenta z 10,2 procenta v předchozích třech měsících. Dostala se tak na nejvyšší úroveň za 13 let. Oznámil to dnes tamní statistický úřad INSEE.

 

Francouzské ministerstvo práce minulý týden uvedlo, že počet registrovaných nezaměstnaných v říjnu stoupl o 45.400 na 3,103 milionu, tedy nejvýše za 14 let. Údaje jsou nepříznivou zprávou pro francouzského prezidenta Françoise Hollandea, který slíbil snížení nezaměstnanosti.

Plány na snižování počtu pracovních míst již ohlásila řada francouzských podniků, včetně maloobchodního gigantu Carrefour či automobilky PSA Peugeot Citroën.

Francouzská vláda minulý měsíc představila balíček opatření, včetně daňových úlev pro firmy, jejichž cílem je zlepšit konkurenceschopnost francouzského průmyslu a ochránit pracovní místa.

Francouzská ekonomika ve třetím čtvrtletí překvapivě vzrostla. Hrubý domácí produkt se podle předběžných údajů zvýšil o 0,2 procenta po poklesu o 0,1 procenta v předchozích třech měsících.

pmh mol

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK