CPI zvýší kapitál, do firmy znovu vstupuje matka miliardáře Vítka

06.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Realitní společnost Czech Property Investments (CPI) miliardáře Radovana Vítka zvýší základní kapitál o 1,8 miliardy korun. Úpis nových akcií se uskuteční ve prospěch Vítkovy matky Milady Malé, která už v minulosti akcionářkou firmy byla. ČTK to dnes zjistila z dokumentů uložených ve Sbírce listin. Aktuální základní kapitál CPI činí 4,4 miliardy korun.

Emisní kurz nových akcií bude celkem 2,2 miliardy korun. To je částka odpovídající pohledávce, kterou má Malá vůči CPI na základě smlouvy o úvěru od konce roku 2011. Podmínky chystaného zvýšení kapitálu připouštějí, aby Vítkova matka zaplatila za nové akcie právě započtením své pohledávky. Rozdíl mezi emisní a jmenovitou hodnotou nových akcií ve výši kolem 453 milionů korun je emisní příplatek.

Malá byla akcionářkou CPI už v minulosti. Na začátku roku 2011 ale firma oznámila, že vlastnictví všech akcií přechází na jejího syna Vítka.

CPI se na tuzemském trhu podnikatelských nemovitostí prosadila v posledních letech jako jeden z nejdravějších investorů. Vítek nedávno získal asi pětinový podíl v developerské skupině Orco, která mimo jiné plánuje rozsáhlou výstavbu na místě bývalého nádraží Praha-Bubny. Ve středu CPI oznámila, že se dohodla na budoucím úpisu minimálně 30 procent akcií v maďarské realitní skupině Ablon. Tato firma má plány na výstavbu například v pražských Vysočanech.

CPI nyní kontroluje a spravuje stovky tisíc metrů čtverečních obchodních ploch, kolem 230.000 čtverečních metrů kanceláří, 18 hotelů a 148.800 metrů čtverečních ploch určených pro lehký průmysl a skladování. CPI také vlastní zhruba 12.700 nájemních bytů, a je tak po společnosti RPG Byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v zemi. Celková aktiva CPI činila v závěru června 59 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK