Americké akcie mírně zpevňují, Apple naopak dál klesal

06.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, ještě během dopoledne ale ztráty smazaly a vydaly se vzhůru. Trh vyhodnocoval dopady rozhodnutí bankovní rady Evropské centrální banky (ECB), která nechala základní úrok beze změn a nepřistoupila k žádné další podpoře ekonomiky. V centru pozornosti byly akcie Applu, které navázaly na středeční propad a zpočátku klesaly.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.043 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,1 procenta. Širší index S&P 500 přidával 0,2 procenta na 1412 bodů, zatímco index Nasdaq Composite si připisoval 0,6 procenta na 2991 bodů.

Index přitom na začátku obchodování citelně oslaboval. Na vině byly především akcie Applu, které navázaly na středeční více než šestiprocentní propad a zpočátku odepisovaly dalších až 3,7 procenta. Tržní hodnota firmy se tak propadla pod 500 miliard dolarů. V září se tržní hodnota vyšplhala na rekordních 663 miliard dolarů (asi 12,8 bilionu Kč).

Apple oslaboval z více důvodů, k těm hlavním ale zřejmě patřily zprávy, že na čínském trhu smartphonů se Apple propadl až na šesté místo. Akcie ale později dokázaly zisky smazat a vydaly vzhůru. Po poledni už vykazovaly růst až o dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK