Japonské akcie sestoupily ze sedmiměsíčních maxim

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. prosince (ČTK) - Japonský akciový trh dnes smazal počáteční nárůst a jeho hlavní index sestoupil ze sedmiměsíčních maxim. Investoři si před zprávou o vývoji amerického trhu práce stahovali dosažené zisky. Na asijském devizovém trhu zůstalo euro po čtvrtečním propadu pod tlakem.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,2 procenta na 9527,39 bodu, i když během dne vystoupil až k 9565 bodům. Za celý týden Nikkei získal 0,9 procenta. Širší index Topix naopak posílil o 0,2 procenta na 790,24 bodu.

Tokijskou burzu vedl v posledních týdnech vzhůru pokles kurzu jenu, který ovlivňovala očekávání, že v nadcházejících volbách zvítězí opoziční Liberálnědemokratická strana. Ta hodlá tlačit na centrální banku, aby razantněji uvolňovala měnovou politiku, aby vymýtila z ekonomiky deflační tlaky.

Dnes si investoři vesměs vybírali zisky z minulých dní a prodávali hlavně akcie vývozců, které rostly nejvíc. Trh čeká na odpolední zprávu o listopadovém vývoji zaměstnanosti v USA.

Na devizovém trhu euro zůstalo na týdenním minimu vůči dolaru, na něž se propadlo ve čtvrtek po zprávách o dalším možném snížení úrokových sazeb Evropské centrální banky a zhoršení jejího odhadu ekonomického vývoje. Tlak na euro zvýšilo i politické napětí v Itálii, které zvedlo výnosy italských dluhopisů.

Euro k dolaru ke konci tokijského obchodování bylo na 1,2970 USD, zhruba na úrovni newyorského závěru a výrazně pod středečním sedmitýdenním maximem 1,3127 USD. Euro k jenu proti čtvrtečnímu závěru mírně posílilo na 107.00 JPY, bylo ale jeden jen pod středečním sedmiměsíčním maximem. Dolar proti jenu zůstal bez větší změny kolem 82,50 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK