Bundesbanka výrazně snížila odhad růstu Německa pro příští rok

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 7. prosince (ČTK) - Německá centrální banka snížila kvůli dluhové krizi a ekonomickému propadu v eurozóně výhled růstu největší evropské ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dosavadní jednoprocentní prognózy. V příštím roce by se měl růst ještě zpomalit na 0,4 procenta a na přelomu tohoto a příštího roku není vyloučena ekonomická recese, sdělila dnes Bundesbanka.

Ještě v červnu Bundesbanka předpovídala, že v roce 2013 hrubý domácí produkt Německa vzroste o 1,6 procenta. Nyní ale nevylučuje, že německá ekonomika zažije pokles v tomto čtvrtletí i v prvním čtvrtletí příštího roku, což by odpovídalo běžné definici recese.

"Vzhledem k obtížné ekonomické situaci v některých zemích eurozóny a rozšířené nejistotě bude ekonomický růst nižší, než se dříve předpokládalo," uvedla Deutsche Bundesbank. Banka ale delší útlum nečeká a předpovídá naopak brzký návrat k růstu, V roce 2014 by už měla ekonomika expandovat zdravým tempem 1,9 procenta.

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila růst na mezičtvrtletní tempo 0,2 procenta. Ekonomové předpokládají, že recese v eurozóně na konci roku stáhne největší evropskou ekonomiku do záporných čísel.

Míra inflace v Německu by letos měla podle Bundesbanky skončit mírně nad dvěma procenty. V příštím roce ale klesne na 1,5 procenta a v roce 2014 by podle prvního odhadu měla činit 1,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK