Klaus: Krize nemá rychlé řešení, náprava bude trvat řadu let

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Současná hospodářská situace a přetrvávající krize nemá podle prezidenta Václava Klause žádné rychlé řešení. Jakékoliv návrhy na zlepšení budou procesem, který si vyžádá několik let. Navíc musí vznikat jako politický proces, nikoliv jako výsledek práce nějakých expertních skupin, uvedl prezident na setkání týdeníku Euro s manažery.

 

"Nenechme se oklamat návrhy rychlých, snadných, radikálních řešení a neskočme na lep jejich věrozvěstům. Smiřme se s tím, že i při eventuální politické shodě, bude následná implementace řešení a počátek jejich působení si vyžádá nemalý čas, a že tedy dnešní problémy budou přetrvávat řadu let," uvedl Klaus. Navíc návrhy potřebných opatření nemohou podle prezidenta vzniknout jako projekt vyvolených. "Nemůže to být výstup NERV nebo dokument nositelů Nobelovy ceny. Návrh těchto opatření musí v demokratickém systému vznikat jako politický proces," dodal.

Základní charakteristika ekonomické situace v ČR i v Evropě se podle prezidenta za uplynulý rok nezměnila. "Jestli se změnily, tak k horšímu. Ty nepříznivé tendence pokračují a zejména se to zhoršilo v myšlení lidí," uvedl Klaus.

Prezident tak upozornil, že v ČR i EU vedle krize ekonomické trvá i krize politická a krize lidských perspektiv, vyhlídek a nadějí. "Omezit to na dluhovou krizi některých států nebo konceptu společné evropské měny je nechápáním hloubky a šíře dnešního evropského problému," uvedl prezident.

Navíc přestavitelé EU podle něj stále žijí v zajetí iluzí, když nechtějí připustit, že krize existuje. "Připomíná mi to, co jsme v naší zemi zažívali tolik desetiletí v minulosti a i používaná rétorika je podobná," dodal.

Klaus také připomněl, že se nyní opět rozšiřuje víra, téměř komunistická, že ekonomické zákony nefungují a že politika může diktovat ekonomice.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK