Rehn: Krize už se nezhorší, teď je třeba schválit bankovní dohled

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 7. prosince (ČTK) - Dluhová krize v eurozóně už se zhoršovat nebude, její nejhorší fáze je minulostí. Novinářům to dnes řekl komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Zároveň ale dodal, že je nutné, aby lídři EU příští týden dosáhli dohody o bankovní unii, tedy jednotném dohledu nad bankami.

Rehn, který je Fin, s novináři hovořil v Helsinkách po zasedání finského parlamentu. Zmínil se také o nové makroekonomické prognóze, kterou ve čtvrtek zveřejnila Evropská centrální banka (ECB). Ta prudce zhoršila výhled na příští rok.

"Mělo by to fungovat jako poplašné zařízení, které nám říká, že je třeba teď učinit zásadní rozhodnutí jak v členských zemích, tak v eurozóně," řekl Rehn. ECB příští rok počítá s poklesem o 0,3 procenta, zatímco ještě v září předpovídala růst o 0,4 procenta.

Bankovní unie, na které se eurozóna snaží dohodnout, by měla být závazná nejprve pro země eurozóny. Rozhodovat o ní ale bude celá EU. Proti jejímu vzniku v navrhované podobě je především Velká Británie, spokojena ale není ani Česká republika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK