Akcie v USA v úvodů obchodování klesaly, trh práce nepomohl

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, dlouho jej ale neudržely a začaly znovu klesat. Přechodně je podpořila statistika z tamního trhu práce, která naznačila, že největší ekonomika světa si vede lépe, než se čekalo. Investoři se ale později opět zaměřili na riziko takzvaného fiskálního útesu, tedy hrozbu, že zvyšování daní a snižování výdajů uvrhne ekonomiku zpět do recese.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.105 bodů, a proti předchozímu závěru tak vykazoval růst asi o 0,2 procenta. Ostatní dva hlavní indexy už ale byly ve ztrátě: širší index S&P 500 odepisoval 0,1 procenta na 1412 bodů, index Nasdaq Composite ztrácel 0,7 procenta a nacházel se blízko 2969 bodů.

Americká ekonomika v listopadu vytvořila zhruba 146.000 pracovních míst. To je víc, než se čekalo. Zpřesněná data za předchozí měsíce ale zároveň ukázala, že vzniklo méně míst, než se dosud uvádělo. Míra nezaměstnanosti klesla na čtyřleté minimum 7,7 procenta, trhy ale tomuto ukazateli velkou pozornost nevěnují, neboť neodráží skutečný stav ekonomiky.

Propad obnovily akcie společnosti Apple, které odepsaly dalších asi 2,7 procenta a spadly pod 533 dolarů. Apple má velkou váhu v indexu Nasdaq, proto měl tento indikátor také největší ztrátu. Akcie Applu vstoupily do takzvaného medvědího trhu, neboť spadly pod průměr za posledních 200 dnů a tlak na jejich další pokles se stupňuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK