Řecké banky se podle očekávání zúčastní odkupu státních dluhopisů

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 7. prosince (ČTK) - Největší řecké banky se podle očekávání zúčastní odkupu řeckých státních dluhopisů, který nabízí tamní vláda. Znamená to, že Atény splní jednu z klíčových podmínek nutných k tomu, aby mohly pokračovat v čerpání mezinárodní finanční pomoci. Zájemci měli do dnešních 18:00 SEČ oznámit, zda se odkupu zúčastní, vláda ale podle zdrojů agentury Reuters výsledek neoznámí dřív než v pondělí.

Zájem zúčastnit se odkupu dluhopisů už deklarovalo pět největších bank. Ty požádaly své správní rady, aby k odkupu nabídly 100 procent dluhopisů, které drží. To se v zásadě čekalo, protože jsou závislé na penězích, které může Řecko dostat jedině v případě, že bude odkup úspěšný.

Programu odkupu řeckých státních dluhopisů se mohou zúčastnit soukromí věřitelé, kteří vlastní dluhopisy v celkovém objemu zhruba 63 miliard eur (asi 1,6 bilionu Kč). Z toho na řecké banky připadá podle odhadů zhruba 17 miliard eur.

Řecké banky už delší dobu nakupují drtivou většinu pokladničních poukázek, které Řecko vydává. Tyto poukázky jsou jediným zdrojem financování, které si země dokáže zajistit na trhu. K dlouhodobým úvěrům nemá Řecko přístup už od roku 2010, kdy požádalo o mezinárodní finanční pomoc. Od té doby čerpá úvěry od svých partnerů v eurozóně a Mezinárodního měnové fondu (MMF).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK