V kancelářích italské pobočky Facebooku byla daňová policie

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 7. prosince (ČTK) - V kancelářích italské pobočky americké společnosti Facebook dnes byla daňová policie. Chtěla vidět účetní výkazy, z nichž se snaží zjistit, zda se Facebook v Itálii nedopouští daňových úniků. Jde o součást snahy italských úřadů bojovat s daňovými úniky. Úřady už v této souvislosti prohledávaly kanceláře dalších zahraničních firem, včetně například Googlu.

Italský Facebook vydal prohlášení, v němž mimo jiné uvádí, že v Itálii daně platí a své daňové povinnosti tam bere velmi vážně. Firma prý úzce spolupracuje s daňovými úřady v každé zemi, kde působí, aby měla jistotu, že neporušuje místní daňové zákony. Stejný přístup hodlá Facebook uplatnit i v Itálii.

Italské ministerstvo financí minulý týden oznámilo, že Google nepřiznal zisk asi 240 milionů eur (zhruba 6,1 miliardy Kč), jehož v Itálii dosáhl v letech 2002 až 2006. Navíc prý asi 96 milionů eur (zhruba 2,4 miliardy Kč) dluží na neodvedené dani z přidané hodnoty. Google sdělil, že spolupracuje s úřady na auditu.

Tažení evropských vlád proti krácení daní je v poslední době čím dál silnější. Ve Velké Británii se s podobným problémem potýká rovněž americký kavárenský řetězec Starbucks, jehož úřady obvinily, že za posledních 14 let na daních odvedl minimum. Firma tento týden podlehla tlaku a slíbila, že bude platit víc. Odmítla však, že by porušovala daňové zákony.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK