Čínská zpracovatelská výroba v listopadu stoupla o desetinu

09.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 9. prosince (ČTK) - Čínská zpracovatelská výroba v listopadu meziročně stoupla o 10,1 procenta, tedy nejrychlejším tempem za osm měsíců. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Údaje jsou další známkou oživení růstu druhé největší ekonomiky světa.

Úřad rovněž uvedl, že meziroční míra inflace v Číně v listopadu vzrostla na dvě procenta z téměř tříletého minima 1,7 procenta v předchozím měsíci. Maloobchodní tržby se meziročně zvýšily o téměř 15 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Čínský hrubý domácí produkt v letošním třetím čtvrtletí stoupl o 7,4 procenta, teda nejpomalejším tempem od roku 2009. Tempo hospodářského růstu zpomaluje sedm čtvrtletí za sebou.

Čína se nyní potýká s negativními důsledky pomalého hospodářského oživení ve Spojených státech a dluhové krize v Evropě. Peking se snaží domácí ekonomiku podpořit řadou opatření, například snižováním úrokových sazeb a investicemi do infrastruktury.

Čínský ministr obchodu Čchen Te-ming minulý týden uvedl, že tempo hospodářského růstu by v letošním roce mohlo překonat plánovaných 7,5 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) tento měsíc předpověděla, že Čína během čtyř let vystřídá Spojené státy na pozici největší ekonomiky světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK