Kuba chystá kvůli dalšímu zdanění fotovoltaiky prověrku projektů

09.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba nevylučuje, že majitelé slunečních elektráren budou takzvanou solární daň odvádět i po roce 2013. Jeho resort kvůli tomu chystá kontrolu jednotlivých fotovoltaických projektů. Od jejich parametrů se bude pravděpodobně další zdanění odvíjet, nebude to ale individuální daň, řekl dnes Kuba v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Myslím si, že už nepůjde aplikovat úplně paušálně," uvedl Kuba. Zátěž pro ekonomiku způsobená podporou fotovoltaiky je podle šéfa MPO tak velká, že je nutné další zdanění těchto zdrojů řešit. Kontrola jednotlivých projektů ale má současně majitelům solárních zdrojů zajistit návratnost investice, kterou uskutečnili na základě konkrétního státního příslibu. Detaily postupu ale ještě zcela promyšlené nejsou, připustil Kuba.

Zavedení solární daně prosadila vláda kvůli tomu, že počet solárních elektráren předloni kvůli vysoké výkupní ceně zelené elektřiny výrazně vzrostl. V současné podobě platí do konce roku 2013. Stát pomocí tohoto odvodu zdanil na tři roky elektřinu ze slunečních elektráren, které byly uvedeny do provozu předloni a o rok dříve. Norma sice zachovala původní zákonné garance výkupní ceny, ale současně garantovanou cenu snížila pomocí odvodu z výkupní ceny energie.

Státní příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů v příštím roce zůstane na úrovni letošních 11,7 miliardy korun. Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 419 korun při každé spotřebované megawatthodině. V příštím roce to bude podle MPO a Energetického regulačního úřadu 583 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK