Řecko prodloužilo nabídku na odkup dluhopisů o jeden den

10.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 10. prosince (ČTK) - Řecko prodloužilo nabídku na odkup svých státních dluhopisů o jeden den. Původní termín, do něhož se mohli zájemci hlásit, skončil v pátek. Ten nový končí podle agentury pro správu státního dluhu (PDMA) v úterý v poledne londýnského času (13:00 SEČ). Atény chtějí odkoupit papíry v nominální hodnotě 30 miliard eur (asi 756 miliard Kč), nabídnou za ně ale jen asi třetinu ceny.

Odkup státních dluhopisů je jednou z klíčových podmínek nutných k tomu, aby mohly Atény pokračovat v čerpání mezinárodní finanční pomoci. Zdroje v Aténách už o víkendu informovaly, že vláda původní termín o jeden den prodlouží.

Řecký list Ta Nea napsal, že Řecko obdrželo nabídky na odkup dluhopisů v nominální hodnotě 26 až 27 miliard eur. Vláda chce ale prý dát více prostoru tamním bankám, které jsou ochotny nabídnout k odkupu dluhopisy za další tři až čtyři miliardy eur. Největší řecké banky už na konci minulého týdne oznámily, že se chtějí odkupu zúčastnit.

Programu odkupu řeckých státních dluhopisů se mohli zúčastnit soukromí věřitelé, kteří vlastní dluhopisy v celkovém objemu zhruba 63 miliard eur (asi 1,6 bilionu Kč). Z toho na řecké banky připadá podle odhadů zhruba 17 miliard eur.

Řecké banky už delší dobu nakupují drtivou většinu pokladničních poukázek, které Řecko vydává. Tyto papíry jsou zároveň jediným zdrojem financování, které si země dokáže zajistit na trhu. K dlouhodobým úvěrům nemá Řecko přístup už od roku 2010, kdy požádalo o mezinárodní finanční pomoc. Od té doby čerpá úvěry od svých partnerů v eurozóně a od Mezinárodního měnové fondu (MMF).

Atény už dříve uvedly, že na odkup dluhopisů vynaloží kolem deseti miliard eur (asi 252 miliard Kč). Použijí k tomu sice vypůjčené peníze, dluhopisy ale budou kupovat za výrazně nižší cenu, než je cena nominální. Zadlužení Řecka by se pak mělo snížit asi o 20 miliard eur. Odborníci hodnotí podmínky odkupu jako velmi dobré, což byl patrně i hlavní důvod, proč byl o nabídku zájem.

Atény budou dluhopisy odkupovat v ceně od 30,2 až 38,1 procenta do 32,2 až 40,1 procenta nominální hodnoty. Záležet bude na splatnosti, protože mezi investory je více různých emisí. Nabízená cena je ale vyšší, než za kolik se řecké dluhopisy prodávají na sekundárním trhu.

Organizace odkupu řeckých státních dluhopisů je zatím poslední snahou představitelů eurozóny vyřešit vleklou dluhovou krizi, s kterou se Řecko potýká. Za posledních pět let už se řecká ekonomika scvrkla o více než 20 procent, zatímco míra nezaměstnanost vystoupila na rekordních více než 26 procent a zadlužení se stále zvyšuje. V zemi jsou na denním pořádku stávky a pouliční nepokoje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK