Listopadová inflace byla nižší, než očekávala ČNB

10.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Listopadová inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,3 procentního bodu nižší. Odchylku způsobil nižší než očekávaný meziroční růst cen pohonných hmot. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční míra inflace v ČR v listopadu klesla na 2,7 procenta z říjnových 3,4 procenta.

 

Rychleji klesly proti odhadům ČNB i ceny v tzv. segmentu korigované inflace bez pohonných hmot. Mírně nižší byl oproti očekávání ČNB i meziroční růst regulovaných cen. Ceny potravin rostly naopak o něco rychleji. Primární dopady změn nepřímých daní se pak vyvíjely v souladu s prognózou.

"Zveřejněná data potvrzují vyznění stávající prognózy ČNB ohledně protiinflačního působení domácí ekonomiky," uvedl Holub. Zdrojem inflace jsou podle něj daňové změny, růst cen potravin a postupně odeznívající růst dovozních cen.

Podle prognózy ČNB celková inflace setrvá v příštím roce lehce nad inflačním dvouprocentním cílem, a to vlivem zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod. Po odeznění tohoto efektu na počátku roku 2014 se sníží mírně pod cíl.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK