V Česku začíná sezona předvánočních výprodejů

11.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Řetězec Globus dnes odstartoval sezónu předvánočních výprodejů. V dalších dnech se k němu přidají další obchodníci, někteří začátek slevových akcí tají. Slevy dosáhnou desítek procent. Slevové akce před svátky spustili obchodníci poprvé v roce 2008, aby v pro ně klíčovém období roku podpořili prodeje, které v době hospodářské krize ochably.

Globus spustil předvánoční výprodeje dnes ráno. "Slevy se týkají vybraných výrobků v sortimentu textilu, obuvi, hraček, elektra a sportovních a domácích potřeb," uvedl ředitel marketingu Libor Tomáš. Zákazníci ušetří 20 až 70 procent, obchody budou zboží zařazovat do slev postupně. Akční ceny Globus nabídne i u vánočního zboží jako je vánoční osvětlení.

Obchody s oděvy C&A Moda spustí předvánoční výprodeje, stejně jako loni, v polovině prosince. "Slevy se budou vztahovat na širokou paletu zimního zboží jako jsou bundy, svetry nebo kalhoty. Vybrané zboží zlevníme až o 50 procent," uvedla mluvčí firmy Monika Žilková. Podle ní si zákazníci již na výprodeje před Vánocemi zvykli.

Část obchodníků počká se slevami až na povánoční výprodeje, které začnou 26. prosince. "Zákazníci již několik let příznivě reagují na možnost ušetřit již na předvánočních nákupech, snížení cen hraček, elektra, textilu, a obuvi v řádu desítek procent je motivuje k nákupům, které řada lidí dříve odkládala až na výprodeje po Novém roce," dodal Tomáš.

Vánoce jsou pro obchodníky tradičně nejsilnějším prodejním obdobím v roce. Letos ale prodeje klesají. Tržby obchodníků v září klesly o 2,9 procenta. V říjnu sice stouply o 2,2 procenta, to ale ovlivnila skutečnost, že měsíc měl o tři dny vyšší počet pracovních dní než loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK