Zamrazilová by mohla souhlasit s intervencemi na devizovém trhu

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová by za určitých podmínek mohla souhlasit s intervencemi na devizovém trhu, jež by oslabily korunu. Zamrazilová, která patří k oponentům snižování úrokových sazeb, to řekla v rozhovoru pro agenturu Reuters. Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík dnes nevyloučil, že by se úrokové sazby mohly dostat do záporných hodnot. Uvedl také, že je v případě potřeby připraven podpořit devizové intervence.

Zamrazilová chce mít před schválením intervencí jistotu, že slabší koruna povede spíše k podpoře exportu než k růstu inflace. ČNB minulý měsíc snížila úrokové sazby na další rekordní minimum. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, klesla o 0,2 procentního bodu na 0,05 procenta. Vzhledem k nízkým sazbám se nyní spekuluje o uvolňování měnové politiky nestandardními kroky, jako je právě intervence na devizovém trhu.

Podle některých analytiků není pravděpodobné, že by banka snížila sazby na úplnou nulu nebo do záporných hodnot. Tomšík označil v dnešním online rozhovoru pro server Ekonom.cz negativní úrokové sazby za možné, ovšem ne za optimální řešení.

ČNB minulý měsíc v nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky v příštím roce a očekává růst hrubého domácího produktu o 0,2 procenta. Předchozí odhady počítaly příští rok s růstem o 0,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK