Řecko privatizuje státní loterie za 190 milionů eur

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 12. prosince (ČTK) - Řecký monopol na sportovní sázky OPAP převezme řecké státní loterie za 190 milionů eur (téměř pět miliard Kč). Firma v rámci dohody získá 12letou licenci na jejich provoz. Transakce je podle agentury Reuters teprve druhou privatizační dohodou řecké vlády v letošním roce.

Privatizace státního majetku je klíčovou součástí dohody o úvěrové pomoci Řecku od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Příjmy z privatizace však výrazně zaostávají za původními cíly.

Řecká vláda zatím prodejem státního majetku získala pouze 1,7 miliardy eur. Minulý měsíc vláda snížila plánované příjmy z privatizace do roku 2016 na zhruba 11 miliard eur z dříve předpokládaných 19 miliard eur.

Společnost OPAP byla spolu s několika partnery jediným zájemcem o státní loterie, které ročně vytvářejí zisk kolem 60 milionů eur. Dohoda podle privatizační agentury zajišťuje "výrazné zvýšení státních příjmů a tvorbu nových pracovních míst".

Řecká vláda vlastní ve společnosti OPAP zhruba třetinový podíl, který hodlá v rámci privatizace také prodat. Kupce plánuje vybrat začátkem příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK