Institut Ifo prudce snížil odhad růstu německé ekonomiky

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. prosince (ČTK) - Německý výzkumný institut Ifo dnes snížil odhad růstu německé ekonomiky pro příští rok téměř o polovinu na 0,7 procenta z dříve předpokládaných 1,3 procenta. Předpověděl rovněž, že ekonomika eurozóny letos klesne o 0,5 procenta a napřesrok o dalších 0,2 procenta.

Dluhová krize v eurozóně podle institutu zasáhla německou ekonomiku později, než se předpokládalo, což povede rovněž k pozdějšímu hospodářskému oživení. Tempo růstu německé ekonomiky v letošním třetím čtvrtletí podle oficiálních údajů zpomalilo na 0,2 procenta z 0,3 procenta v předchozích třech měsících.

Institut předpokládá, že v posledním čtvrtletí letošního roku německá ekonomika klesne o 0,3 procenta. V prvních třech měsících příštího roku by však měla mírně oživit a stoupnout o 0,2 procenta. "Německá ekonomika zřejmě ve čtvrtém čtvrtletí 2012 klesne. Teprve poté přijde oživení, které bude zpočátku pouze mírné," uvedl institut.

Ifo je nyní ve výhledu pro příští rok o něco optimističtější než německá centrální banka. Ta minulý týden snížila odhad hospodářského růstu v Německu v roce 2013 na pouhých 0,4 procenta z dříve předpokládaných 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK