Itálie a Španělsko úspěšně završily letošní emise dluhopisů

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán/Madrid 13. prosince (ČTK) - Itálie a Španělsko završily letošní program refinancování dluhů úspěšnými aukcemi víceletých státních dluhopisů. Zvládnout hrozbu dluhové krize pomohly oběma finančně křehkým zemím kroky Evropské centrální banky (ECB), příští rok ale Řím i Madrid čekají další těžké zkoušky.

Itálie dnes prodala dluhopisy s termínem splatnosti za tři roky a v objemu téměř 3,5 miliardy eur (88,4 miliardy Kč). Jejich výnos klesl na 2,50 procenta z úrovně 2,64 procenta před měsícem a byl nejnižší od října 2010. Spolu s menší emisí 15letých bondů vydala Itálie obligace za celkem 4,22 miliardy eur, což bylo těsně pod plánovaným objemem 4,25 miliardy eur.

Výnosy italských dluhopisů, které stanoví náklady vlády na obsluhu dluhu, na počátku týdne výrazně vzrostly. Trh tím reagoval na to, že šéf technokratické vlády Mario Monti oznámil rezignaci, a přiblížil tak termín voleb, investoři se ale brzy uklidnili. Ratingová agentury Moody´s uvedla, že Montiho odchod nebude mít na italský rating výraznější vliv, protože příští vláda zřejmě dál půjde cestou reforem.

Španělsko vydalo několik emisí víceletých obligací za celkem dvě miliardy eur. Výnos pětiletých dluhopisů klesl na 4,20 procenta ze 4,477 procenta, které musela vláda platit za listopadovou emisi dluhopisů se stejnou splatností.

ECB udělala rázný krok k uklidnění finančního trhu v září, kdy slíbila nakupovat na trhu potenciálně neomezené objemy krátkodobých státních dluhopisů ohrožených zemí eurozóny. Výnosy italských a španělských dluhopisů se díky tomu podstatně snížily a jsou nyní daleko od kritické hranice kolem sedmi procent.

Příští rok však bude pro obě země opět obtížný. Trh bude napjatě sledovat výsledky italských voleb, které se budou konat zřejmě v únoru, a počínání nové vlády. Španělsko bude muset vydat příští rok zřetelně vyšší objem dluhopisů k financování splatných závazků a k finanční podpoře regionálních vlád, které ztratily přístup na trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK