Maloobchodní tržby v USA v listopadu stouply o 0,3 procenta

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. prosince (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech v listopadu po řáděný hurikánu Sandy oživily. Obrat maloobchodů stoupl o 0,3 procenta po poklesu o 0,3 procenta v říjnu. Dnešní zpráva ministerstva obchodu je signálem, že vznik nových pracovních míst možná přiměl spotřebitele ve čtvrtém čtvrtletí více utrácet.

Výsledky však zaostaly za odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali růst tržeb až o půl procenta. Bez zahrnutí prodeje automobilů, benzinu a stavebního materiálu se tržby zvýšily o 0,5 procenta. V říjnu zůstaly jádrové tržby, které jsou přesnějším ukazatelem výdajů spotřebitelů, beze změny.

Růst celkových tržeb zbrzdil pokles příjmů u čerpacích stanic o čtyři procenta, což byl nejvyšší propad od prosince 2008. Tržby z prodeje aut stouply o 1,4 procenta a v obchodech s elektronikou o 2,5 procenta. Prodej přes internet a prostřednictvím zásilkových služeb vzrostl o tři procenta, což byl nejvyšší růst za 13 měsíců. V obchodních domech však tržby klesly, napsaly agentury AP a Reuters.

Spotřebitelské výdaje v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla o 2,7 procenta. Její růst tak zrychlil z 1,3 procenta v předchozích třech měsících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK