Pražská burza stagnovala, index PX se udržel nad 1000 body

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Pražská burza dnes stagnovala, když hlavní index PX posílil o šest setin procenta na 1002,18 bodu. Nahoru ho táhly akcie telekomunikačního operátora Telefónica ČR a Erste Bank, naopak směrem k poklesu působila Komerční banka. Nejméně se dařilo akciím realitního developera Orco, které ztratily přes čtyři procenta, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Pavola Mokoše z Patria Direct se po většinu dne na pražské burze vybíraly zisky, ale díky růstovému úvodu na Wall Street nakonec index PX uhájil hranici 1000 bodů.

Poprvé po třech týdnech dokázaly podruhé za sebou posílit akcie Telefóniky ČR, které tak pokračovaly v odrazu od čtyřletého minima. Dnes si polepšily o 1,26 procenta na 322 korun. Na růstu indexu PX se podílely i akcie Erste Bank, které přidaly 0,66 procenta na 578,30 Kč. Akcie Komerční banky naopak o 1,28 procenta oslabily a obchodování zakončily na úrovni 3929 korun.

Bankovní sektor reaguje podle Mokoše smíšeně na zprávy ohledně dohody na bankovním dohledu v Evropské unii. Dohled začne fungovat od března 2014, je základním stavebním kamenem bankovní unie. Pro bankovní sektor a trhy je celkově zásadní také rozhodnutí americké centrální banky dále uvolnit měnovou politiku, dodal Mokoš.

Akcie čtvrté velké emise, energetické společnosti ČEZ, po dvou dnech růstu stagnovaly na 646 korunách. "ČEZ brzdí v růstu snížení cílové ceny od Nomury. Bankovní dům Nomura výrazně snížil cílovou cenu na titulu na 640 Kč ze 780 Kč, doporučení je na stupni ´redukovat´," upozornil Mokoš.

Z ostatních emisí dnes kolem procenta získaly mediální společnost CME a textilní Pegas Nonwovens. Nedařilo se naopak Orku, jehož akcie spadly o 4,28 procenta na 64,90 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK