Dolar po středečním zasedání Fedu mírně klesá k euru

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. prosince (ČTK) - Dolar dnes již čtvrtý obchodní den za sebou oslabuje vůči euru. Investoři se vyrovnávají se středečním oznámením centrální banky USA (Fed) o zavedení dalších stimulačních kroků, které bude mít podle analytiků zřejmě negativní dopad na americkou měnu ještě po nějaký čas. Japonský jen rovněž oslabuje kvůli výhledu dalšího uvolnění měnové politiky v Japonsku.

Kolem 17:50 SEČ euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,3082 USD, když během dne stouplo až na 1,31 USD. K jenu pak zpevnilo o 0,4 procenta na 109,11 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,4 procenta na 83,56 JPY.

Fed ve středu oznámil nové kolo nákupů státních dluhopisů v hodnotě 45 miliard dolarů (872 miliard Kč) měsíčně, které posílí podporu ekonomiky. Fed také nečekaně rozhodl, že ponechá své úrokové sazby na nynější takřka nulové úrovni, dokud míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod 6,5 procenta. Šéf Fedu Ben Bernanke to označil za snahu o zvýšení transparentnosti a předvídatelnosti měnové politiky.

V Japonsku se v neděli uskuteční předčasné parlamentní volby, ve kterých by měla vyhrát současná opozice. Hned po volbách se uskuteční zasedání měnového výboru japonské centrální banky. Vůdce opozice Šinzó Abe již delší dobu tlačí na centrální banku, aby zavedla další měnová stimulační opatření, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK