Japonské akcie mírně oslabily, před volbami klesal i kurz jenu

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonské akcie zakončily týden mírným poklesem, za kterým byla především nervozita před nedělními parlamentními volbami. V nich má velkou šanci na úspěch opozice, jejíž lídr už signalizoval, že se zasadí o další uvolnění měnové politiky. Z toho důvodu oslaboval kurz jenu.

 

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 5,17 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,05 procenta na hodnotě 9737,56 bodu. Dál ale zůstává v blízkosti osmiměsíčního maxima. Širší index Topix nicméně o 0,23 procenta zpevnil a končil na 801,04 bodu.

Na devizových trzích se snižoval kurz jenu, kterému by vítězství opozice ve volbách mohlo uškodit. Lídr opozice Šinzó Abe, který je pravděpodobným budoucím premiérem, už dříve řekl, že bude prosazovat další uvolnění měnové politiky, včetně záporných úroků.

Dolar k jenu zpevnil na 83,71 JPY a během dne se dostal až na 83,95 JPY. Ocitl se tak nejníže za posledních devět měsíců. Podobně euro k jenu zpevnilo na osmiměsíční maximum 109,63 JPY a je na cestě celý tento týden zakončit růstem o téměř tři procenta.

"Trh má čím dál větší důvěru v to, že budoucí vláda bude z hlediska uvolňování měnové politiky jednou z nejagresivnějších, jakou si vůbec můžete představit," upozornil makléř v jedné z bank, jehož cituje agentura Reuters. "Ti, co čekali na pokles dolaru po schůzce Fedu, aby jej mohli koupit, nakupují už teď, protože dolar nijak výrazně neoslabil," podotkl k situaci na trhu makléř.

Euro k dolaru zůstalo bez větších změn na 1,3089 USD, australský dolar k americkému nepatrně oslabil na 1,0531 USD a sestoupil z tříměsíčního maxima. Téměř beze změn zůstal i takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn. Index se pohybuje blízko 79,89 bodu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK