Developer Orco podepsal v Německu dohodu o úvěru asi za 7 mld. Kč

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Developerská společnost Orco podepsala se skupinou pěti německých bank dohodu o úvěru ve výši 269,6 milionu eur, tedy asi 6,8 miliardy korun. Firma tím refinancuje půjčku od The Royal Bank of Scotland (RBS). Dnes to oznámili zástupci společnosti. Centrem podnikání Orka je hlavně Praha, Varšava a Budapešť.

Původní úvěr od RBS činil 281,9 milionu eur (přibližně 7,1 miliardu korun). Rozdíl mezi původním a novým úvěrem pokryje developer z vlastních zdrojů.

Peníze jsou určeny na rozvoj bytového a kancelářského komplexu GSG v Berlíně. "Podpisem tohoto nového úvěru je refinancování GSG zajištěné. Nyní se můžeme zcela soustředit na provozní a rozvojový potenciál našeho portfolia v Berlíně," uvedl výkonný ředitel GSG Oliver Schlink.

Orco nedávno oznámilo, že český realitní podnikatel Radovan Vítek ovládá prostřednictvím svých investičních společností Crestline Ventures a Gamala Ltd téměř 30 procent jejích akcií.

Orco se v minulých letech potýkalo s vysokým zadlužením, letos se mu ale po dohodě s věřiteli podařilo velkou část dluhu přeměnit na akcie. Skupina spravuje celkem 1,28 milionu metrů čtverečních komerčních ploch, jejichž hodnota dosahuje asi 1,4 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK