Fitch potvrdila rating Francie na nejvyšším stupni

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Agentura Fitch dnes potvrdila úvěrový rating Francie na nejvyšší možné úrovni AAA. Výhled ratingu ale zůstává negativní. Podle Fitch to naznačuje, že pravděpodobnost zhoršení ratingu v budoucnosti je o něco vyšší než 50 procent.

 

Fitch je jedinou ze tří velkých ratingových agentur, u které má Francie nejvyšší hodnocení. Agentura dnes zvýšila odhad dluhu Francie v roce 2014 na 94 procent hrubého domácího produktu z dříve předpokládaných 92 procent. "To je limit úrovně zadlužení slučitelné se zachováním ratingu Francie na stupni AAA za předpokladu, že vládní dluh se bude od roku 2014 trvale snižovat," upozornila.

Francouzský ministr financí Pierre Moscovici označil zachování ratingu na nejvyšší úrovni za "povzbuzení", které potvrzuje správnost vládní snahy o snižování dluhu. "Podle mne to znamená, že francouzská ekonomika je solidní a lze jí věřit," dodal.

Francouzský hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí překvapivě stoupl o 0,2 procenta po poklesu o 0,1 procenta v předchozích třech měsících. Francie je druhou největší ekonomikou v eurozóně po Německu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK