Podnikatelská aktivita v eurozóně v prosinci opět klesla

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. prosince (ČTK) - Podnikatelská aktivita v eurozóně v prosinci pokračovala v poklesu. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost Markit. Údaje podle agentury Reuters naznačují, že hospodářská recese v eurozóně se ve čtvrtém čtvrtletí prohloubila.

Index aktivity sice v prosinci stoupl na devítiměsíční maximum 47,3 bodu, zůstal však pod klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity. Index se pod touto hranicí drží již 11 měsíců za sebou.

"Údaje odpovídají poklesu HDP o zhruba 0,5 procenta (ve čtvrtém čtvrtletí)," uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. Ve třetím čtvrtletí se HDP snížil o 0,1 procenta po poklesu o 0,2 procenta v předchozích třech měsících. Ekonomika eurozóny se tak dostala do recese, která je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters z minulého týdne předpokládají, že ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí klesne o 0,3 procenta. Návrat k hospodářskému růstu očekávají nejdříve ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK