Italský dluh je na rekordním maximu, překročil dva biliony eur

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 14. prosince (ČTK) - Italský veřejný dluh v říjnu překročil hranici dvou bilionů eur (přes 50 bilionů Kč). Dostal se tak na nejvyšší úroveň v historii země. Vyplývá to podle agentury AP z dnešních údajů italské centrální banky.

Dluh podle banky stoupl téměř o čtyři procenta na 2,014 bilionu eur z lednových 1,94 bilionu. Italská vláda se nyní snaží dostat dluh pod kontrolu prostřednictvím omezování výdajů a zvyšování daní.

V poměru k hrubému domácímu produktu je Itálie druhým nejzadluženějším státem eurozóny po Řecku, které je nuceno čerpat pomoc od mezinárodních věřitelů, aby se vyhnulo bankrotu.

Itálie se od poloviny loňského roku nachází v hospodářské recesi. Země je třetí největší ekonomikou eurozóny po Německu a Francii. Tyto tři státy se na celkové ekonomické aktivitě eurozóny podílejí zhruba dvěma třetinami.

Italský podnikatelský svaz Confindustria tento týden předpověděl, že italská ekonomika se vymaní z recese až koncem příštího roku. Confindustria předpokládá, že ekonomika letos klesne o 2,1 procenta a napřesrok o dalších 1,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK