Španělsko dál odmítá zahraniční pomoc, teď ji prý nepotřebuje

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělsko nadále odmítá požádat o zahraniční finanční pomoc, přijalo by ji prý jen za předpokladu, že by zemi přinesla hmatatelný prospěch. Španělské rozhlasové stanici Cadena Ser to řekl tamní premiér Mariano Rajoy. V rámci pomoci by podle premiéra například Evropská centrální banka (ECB) musela odkupovat španělský dluh.

 

"My ten mechanismus využijeme, pokud bude nezbytné bránit zájmy španělského lidu. Dnes to nepotřebujeme, a proto jsme o pomoc nepožádali," řekl premiér.

Španělská centrální banka mezitím uvedla, že tamní banky si v listopadu od ECB vypůjčily asi 365 miliard eur (zhruba 9,2 bilionu Kč). To je zhruba stejně jako v říjnu.

Zatím nejvíce si španělské banky od ECB vypůjčily v srpnu, a to zhruba 411 miliard eur (asi 10,4 bilionu Kč). To bylo těsně před tím, než ECB oznámila nový program odkupu státních dluhopisů těch zemí eurozóny, které mají vysoké náklady na obsluhu dluhu.

Ti členové eurozóny, kteří chtějí pomoc ECB využít, o ni ale nejprve ECB musejí sami požádat. Pak budou muset splňovat podmínky, které ECB stanovila. Ačkoliv program ještě nezačal fungovat, jeho samotná existence už stačila situaci na dluhopisových trzích zklidnit.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK