Pražská burza rostla, index PX o půl procenta na 1008 bodů

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Pražská burza dnes rostla, index PX si proti čtvrtku polepšil o 0,58 procenta na 1008,02 bodu. Dařilo se většině emisí, výjimkou byly akcie Komerční banky, sítě autobazarů AAA Auto a textilní firmy Pegas Nonwovens.

"V poklesu sice pokračují akcie Komerční banky, což ale vynahrazuje mírný růst dalších velkých emisí," uvedl Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky. Nejziskovější dnes byly cenné papíry mediální CME, připsaly si téměř tři procenta a vzrostly na 104,90 koruny.

K ziskovějším se dnes řadila také Erste Bank, když si polepšila o necelé procento na 582,90 koruny. Zhruba o procento posílily také akcie těžební NWR, telekomunikačního operátora Telefónica, petrochemického holdingu Unipetrol či pojišťovací skupiny VIG.

Naproti tomu akcie Komerční banky přišly o zhruba čtvrt procenta na 3920 Kč. Čtvrt procenta ztratila také textilka Pegas Nonwovens, klesla na 474 korun, a dvě desetiny procenta odepsaly akcie AAA Auto. Dnešní obchodování končily na 25,45 koruny.

Cenné papíry energetické firmy ČEZ stejně jako ve čtvrtek stagnovaly a obchodování uzavíraly na 646 korunách.

Větších změn nedoznávají ani západoevropské akciové indexy. "Evropa osciluje kolem nuly, Wall Street je mírně v záporu," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK