Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 1,5 procenta

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, hlavní index PX překonal tisícibodovou hranici. Ve srovnání s minulým pátkem přidal 1,5 procenta na 1008,02 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie mediální společnosti CME. Nejvýraznější ztráty postihly cenné papíry technologické firmy KIT digital. V předchozím týdnu akcie klesly o 0,4 procenta.

Druhý prosincový týden navzdory řadě významných událostí výrazné pohyby na finančních trzích nepřinesl, uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička. "Americká centrální banka Fed oznámila další kolo nákupu dluhopisů a navíc se zavázala držet nulové sazby, dokud nezaměstnanost neklesne pod 6,5 procenta. Na závěr týdne se EU podařilo posunout dohodu na bankovní unii. Akciové trhy v USA i v Evropě vykázaly minimální mezitýdenní změny," dodal.

Z pohledu zpráv týkajících se společností na pražské burze byl týden poměrně chudý. Nejvíce rostoucím titulem tak byla bez významnějších nových informací CME, která posílila o 17 procent na téměř 105 Kč. Akcie firmy rostou již druhým týdnem a částečně tak korigují výrazný propad z listopadu.

Naopak největší propad měla KIT digital, její akcie klesly o 23 procent na 11,40 Kč. Na americkém trhu Nasdaq bylo pozastaveno obchodování s těmito akciemi do doby, než společnost dodá potřebné informace k plnění podmínek burzy.

"Příští týden bude na rozdíl od toho současného bez významných schůzek na evropské úrovni, a proto očekáváme, že se investoři zaměří na pokračující jednání ve věci takzvaného fiskálního útesu v USA," odhadl Lávička. Riziko pro americkou ekonomiku představuje kombinace zvyšování daní a snižování výdajů v případě, že se republikáni a demokraté neshodnou na způsobu, jak snižovat rozpočtový deficit.

Schůzky mezi demokratickým prezidentem Barackem Obamou a lídrem republikánů Johnem Boehnerem přitom zatím přinesly jen minimální posun. "Neočekáváme, že by došlo k výraznému sblížení názorů již příští týden, a proto očekáváme pokračující nervozitu na trzích. Celkově zaujímáme neutrální výhled na akciové trhy příští týden," dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK