Ceny ropy kvůli údajům z čínské ekonomiky vzrostly

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 14. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy v závěru týdne kvůli zlepšeným údajům z čínské ekonomiky výrazně oživily. Růst ale nadále brzdí obavy trhu z fiskální krize ve Spojených státech.

Cena severomořské ropy Brent stoupla dnes vpodvečer o víc než 1,50 dolaru na 109,50 dolaru za barel a smazala většinu čtvrteční ztráty. Americká lehká ropa WTI zdražila o zhruba dolar na 86,75 dolaru za barel.

Tempo růstu čínského zpracovatelského sektoru se v prosinci podle průzkumu banky HSBC dostalo na nejvyšší úroveň za více než rok. Údaje potvrdily oživování druhé největší ekonomiky světa z útlumu, který vyvrcholil ve třetím čtvrtletí. Čísla z minulých dní ukázala, že čínský dovoz ropy byl minulý měsíc třetí nejvyšší v dosavadních záznamech.

Investoři se nadále zaměřují na rozpočtová jednání ve Spojených státech, která nevykazují známky pokroku. Pokud se politici do konce roku nedohodnou na tom, jak snižovat rozpočtový deficit, hrozí na počátku roku aktivace automatických výdajových škrtů a zvýšení daní, které by mohly ekonomiku Spojených států uvrhnout do recese. USA jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 109,50 107,91 New York - Nymex WTI leden 86,75 85,89

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK