Americké akcie klesly, trh má obavy z jednání o rozpočtu

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (ČTK) - Americké akcie uzavřely týden poklesem. Investoři mají stále obavy z absence pokroku v politických jednáních o fiskálním deficitu v USA. Technologický trh srážel další propad akcií společnosti Apple.

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index klesl o 0,27 procenta na 13.135,01 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,41 procenta na 1413,59 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 0,70 procenta a uzavřel na 2971,33 bodu. Za celý týden hlavní indexy kvůli dnešnímu poklesu ztratily zhruba 0,2 procenta.

Americký prezident Barack Obama a republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner se ve čtvrtek sešli k dalšímu jednáním, nic nového z toho ale nevzešlo. Pokud se politici do konce roku nedohodnou na tom, jak snižovat rozpočtový deficit, hrozí na počátku roku aktivace automatických výdajových škrtů a zvýšení daní, které by mohly ekonomiku Spojených států uvrhnout do recese.

"Nejistota, kterou tato jednání vytvářejí, drží nyní trh jako rukojmí," řekl agentuře Reuters Andres Garcia-Amaya z J.P. Morgan Funds.

Akcie Applu ztratily téměř čtyři procenta a k poklesu indexu Nasdaq přispěly asi 60 procenty. Trh reagoval na nepřesvědčivé přijetí telefonu iPhone 5 v Číně a snížení odhadů dodávek těchto přístrojů. Z rekordní úrovně 705,07 USD ze 21. září už Apple ztratil čtvrtinu své hodnoty.

Na devizovém trhu dolar klesl vůči euru pátý den po sobě na nové sedmiměsíční minimum a k japonskému jenu americká měna sestoupila z devítiměsíčního maxima. Dolar srážela zpráva o prvním poklesu americké inflace za půl roku. Údaje ukázaly, že centrální banka USA (Fed) může dál pokračovat ve své současné měnové politice.

Ke konci obchodování euro k dolaru posílilo o 0,7 procenta na 1,3164 USD a během dne vystoupilo až na 1,3173 USD, nejvýše od počátku května. K jenu euro vzrostlo o 0,4 procenta na 109,82 JPY a předtím se dostalo až na osmiměsíční maximum 109,98 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 83,42 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK