Soud: Ghana musí propustit zadržovanou argentinskou loď

16.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hamburk 16. prosince (ČTK) - Ghana musí okamžitě vydat argentinskou vojenskou loď, kterou více než dva měsíce zadržuje u svých břehů na žádost jednoho z věřitelů Argentiny. Rozhodl o tom Mezinárodní tribunál OSN pro námořní právo. Věřitel, kterým je americký hedgeový fond NML Capital, ghanské úřady požádal, aby loď zadržely, dokud Argentina nevyrovná všechny závazky vůči mezinárodním věřitelům.

Argentinská fregata ARA Libertad byla 2. října zadržena v ghanském přístavu Tema. Argentina ale namítala, že fregata je vojenskou cvičnou lodí, a nelze ji tedy použít jako zástavu pro uspokojení nároků soukromých věřitelů. Odvolala se proto k mezinárodnímu tribunálu v Hamburku, a ten jí dal zapravdu.

Tribunál ve zkráceném řízení rozhodl, aby Ghana "okamžitě a bezpodmínečně propustila fregatu ARA Libertad" a zajistila, že loď a její posádka mohou opustit ghanské výsostné vody. Tribunál také nařídil, aby Ghana poskytla všechny potřebné zásoby na cestu. Zadržování lodě je podle tribunálu zdrojem konfliktu, který může ohrozit přátelské vztahy mezi státy. Verdiktem tribunálu ale není nijak dotčeno právo obou stran obrátit se na mezinárodní arbitráž a spor řešit tam.

Kořeny sporu sahají do roku 2002, kdy Argentina vyhlásila historicky největší státní bankrot a později se vyrovnala jen s některými věřiteli. Část původních dluhopisů je ale stále mezi některými investory, k nimž patří i zmíněný hedgeový fond NML Capital. Ten má sídlo na Kajmanských ostrovech a jeho vlastníkem je americký miliardář Paul Singer. Fond se ale k dluhopisům dostal až po roce 2002, kdy je koupil za výrazně nižší cenu a spekuloval na vysoký zisk.

Argentinský ministr hospodářství Hernán Lorenzino v reakci na rozhodnutí tribunálu řekl, že jeho země bude v boji s těmito věřiteli pokračovat. "Argentina se bude proti finančním pirátům nadále bránit," napsal ministr na svém účtu na Twitteru. "Supové, vy neuspějete. Ani s tou lodí, ani s tím dluhem," napsal. Jako supí se označují takové fondy, které kupují problematická aktiva a doufají, že se jim podaří z nich vymoci co nejvyšší částku.

Argentina se s většinou původních věřitelů už vyrovnala, jednou v roce 2005 a podruhé v roce 2010. Věřitelé přistoupili na vysoké ztráty a za své původní dluhopisy dostali nové, ovšem v nižší hodnotě a s delší dobou splatnosti. S hrstkou zbylých věřitelů, kteří na restrukturalizaci odmítli přistoupit, se teď Argentina soudí na všech frontách. Část dluhopisů totiž byla vydána podle amerického práva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK